Biesiada serowa

Biesiada serowa typu fondue z Nowego Tomyśla

Na bazie wielkopolskiego sera smażonego została wyprodukowana Nowość na rynku „Biesiada serowa” ser typu fondue, pod nazwą której kryje się doskonałe danie podczas spotkań towarzyskich.

„Biesiada serowa” jest wspaniałym pomysłem na wspólny posiłek w niewielkim gronie, ponieważ jedzenie z „jednego garnka” sprzyja dobremu nastrojowi i podtrzymywaniu kontaktów towarzyskich.

Konsystencja sera jest zwięzła, jednolita, plastyczna. Ser najczęściej pakowany jest w kubeczki. Ma kolor od jasnokremowego do żółtego – w zależności od ilości masła użytego do produkcji sera smażonego oraz intensywności smażenia.

Ser należy z pojemnika w którym został zakupiony przełożyć do naczynia, np.: kamionki, następnie naczynie umieścić w gorącej kąpieli wodnej i podgrzewać, stale mieszając, aż nabierze płynnej konsystencji. Proponowana przez nas „Besiada serowa”, jest bazą do przygotowywania wyśmienitej uczty serowej, każdy może dowolnie komponować zestaw ziół i dodatków, aby uzyskać smak zadowalający najbardziej wyszukane podniebienia.

Proponujemy do gorącą masę serową posypać posiekaną dymką, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub/ i przyprawy. Obok należy postawić koszyczek z pokrojoną w kostkę bułką, chlebem oraz dodatki np.: marynowane cebulki, korniszony, słodko-kawśną dynię, oliwki , pomidory, blanszowane warzywa, kawałki selera, banany, pieczone ziemniaki.

Każdy z biesiadników nadziewa na szpadkę lub widelec kawałki bułki, chleba, lub któryś z proponowanych dodatków i zanurza w gorącym kremie serowym. Do fondue podaje się jest to reguła białe wytrawne wino, które można również dodać do gorącego sera aby uzyskać ciekawy smak.

Szwajcarska tradycja mówi, że zgubione w naczyniu do fondue kostki bułki kosztują uczestnika zabawy kolejną butelkę wina.

Na zakończenie biesiady znawcy zalecają podanie czarnej kawy i ewentualnie kieliszka kirszu (lub koniaku) na poprawienie trawienia.

Życzymy smacznego!

left-banner1
right-banner