Wielkopolski ser smażony wytwarzany jest w dwóch wariantach – naturalny lub z kminkiem. Produkt ten charakteryzuje się smakiem i zapachem pochodzącym od zgliwiałego i usmażonego twarogu oraz kminku. Wytwarzany jest zgodnie z przekazywaną z pokolenia na pokolenie recepturą cieszy się nieustająco dobrą opinią w całej Polsce, a także poza jej granicami. Jego smak doceniają przede wszystkim mieszkańcy Wielkopolski. Dla nich smak sera smażonego jest smakiem, który pamiętają z dzieciństwa. To właśnie takiego sera smażonego, który przed laty robiły w domach ich matki i babki, poszukują konsumenci.
Ser najczęściej pakowany jest w kubeczki oraz luzem. Wielkopolski Ser Smażony produkuje się w dwóch wariantach smakowych:
– wielkopolski ser smażony naturalny (czysty)
– wielkopolski ser smażony z kminkiem.
Niepowtarzalne walory smakowe i zapachowe wielkopolskiego sera smażonego gwarantuje przestrzeganie wszystkich etapów produkcji przekazanych w recepturach gospodyń domowych.
Wielkopolski Ser Smażony jako pierwszy w Polsce uzyskał znak „JAKOSĆ TRADYCJA”, nadawany produktom najwyższej jakosci, wytwarzanym zdodnie z tradycyjną recepturą. Znak ten jest jedynym w Polsce znakiem uznanym za krajowy system jakości żywności.