O serze smażonym

 „Wielkopolski ser smażony”decyzją Komisji został zarejestrowany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w dniu 21 kwietnia 2009 r. w opublikowanym Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej  rozporządzeniu Komisji (WE) nr 323/2009 z dnia 20 kwietnia 2009 r. rejestrującym niektóre nazwy w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Wielkopolski ser smażony (ChOG)).

„Wielkopolski ser smażony” jest produktem zarejestrowanym w Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Wielkopolski ser smażony wytwarzany jest w dwóch wariantach – naturalny lub z kminkiem. Produkt ten charakteryzuje się smakiem i zapachem pochodzącym od zgliwiałego i usmażonego twarogu oraz kminku. Wytwarzany jest zgodnie z przekazywaną z pokolenia na pokolenie recepturą cieszy się nieustająco dobrą opinią w całej Polsce, a także poza jej granicami. Jego smak doceniają przede wszystkim mieszkańcy Wielkopolski. Dla nich smak sera smażonego jest smakiem, który pamiętają z dzieciństwa. To właśnie takiego sera smażonego, który przed laty robiły w domach ich matki i babki, poszukują konsumenci.

Ser najczęściej pakowany jest w kubeczki oraz luzem. Wielkopolski Ser Smażony produkuje się w dwóch wariantach smakowych:

– wielkopolski ser smażony naturalny (czysty)
– wielkopolski ser smażony z kminkiem.

Niepowtarzalne walory smakowe i zapachowe wielkopolskiego sera smażonego gwarantuje przestrzeganie wszystkich etapów produkcji przekazanych w recepturach gospodyń domowych.

Wielkopolski Ser Smażony jako pierwszy w Polsce uzyskał znak „JAKOSĆ TRADYCJA”, nadawany produktom najwyższej jakosci, wytwarzanym zdodnie z tradycyjną recepturą. Znak ten jest jedynym w Polsce znakiem uznanym za krajowy system jakości żywności.

left-banner1
right-banner