Kuleczki ryżowo-serowe
Mikołaj Sobkowiak
Czas przygotowania potrawy: 45 minut
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować, odcedzić. Dodać jaja, masło, trochę sera, doprawić do smaku. Z masy ryżowej uformować kuleczki, nadziać serem smażonym. Kulki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć porcjami w głębokim tłuszczu.
Muszelki z sosem wielkopolskim
Damian Radomski
Czas przygotowania potrawy: 25minut
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obydwa rodzaje sera topimy na maśle na patelni, dodajemy śmietanę, pomidora pokrojonego w kostkę, poszatkowaną natkę pietruszki, tuńczyka i doprawiamy sos słodką papryczką. Gotujemy to przez około minutę i wyłączamy gaz, aby sos mógł troszkę zgęstnieć.
Tak przygotowanym sosem nadziewamy nasz makaron i układamy go na talerzu polanym sosem przyrządzonym z posiekanej bazylii i posiekanych orzechów wymieszanych razem w oliwie z oliwek (oczywiście sos doprawiamy).
Pierogi pieczarkowo-serowe w sosie grzybowym.
Mikołaj Kaczmarek
Czas przygotowania potrawy: 45 minut
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Sos grzybowy:
Sposób przygotowania:
Przygotować farsz: cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na złoty kolor na tłuszczu, dodać przetarte na tarce pieczarki, podsmażyć. Dodać ser smażony i przyprawić do smaku.
Przygotować ciasto pierogowe: przesiać mąkę, dodać wrzącą wodę i zarobić ciasto z połową mąki. Dodać jaja, zagnieść i wyrobić ciasto. Formować pierogi, ugotować, podawać z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną.
Ugotować wywar z grzybów, przecedzić, pokroić grzyby w paski.
Sporządzić zasmażkę trzeciego stopnia z tłuszczu i mąki. Rozprowadzić zasmażkę wywarem, zagotować. Dodać pokrojone grzyby, paprykę doprawić do smaku.