Potrawy mączne

Kuleczki ryżowo-serowe

Mikołaj Sobkowiak

Czas przygotowania potrawy: 45 minut

Składniki:

  • 50 dag ryżu
  • 2 jajka
  • 6 łyżek masła
  • ser smażony Top Tomyśl
  • sól, pieprz, Vegeta
  • panierka: roztrzepane jajko, bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować, odcedzić. Dodać jaja, masło, trochę sera, doprawić do smaku. Z masy ryżowej uformować kuleczki, nadziać serem smażonym. Kulki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć porcjami w głębokim tłuszczu.

 

Muszelki z sosem wielkopolskim

Damian Radomski

Czas przygotowania potrawy: 25minut

Składniki:

  • 10 dag makaronu (najlepiej jakieś spore muszelki)
  • 1 łyżka sera wielkopolskiego smażnego
  • 1 lub 1-5 łyżka śmietany (18%)
  • pół garści sera żółtego (rodzaj dobieramy według uznania)
  • 1 łyżka tuńczyka w sosie własnym
  • pół pomidora średniej wielkości
  • kilka gałązek natki z pietruszki
  • sól, słodka papryczka (ewentualnie pieprz) do smaku
  • kilka gałązek bazylii
  • 3 orzechy ziemne
  • kilka kropel oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Obydwa rodzaje sera topimy na maśle na patelni, dodajemy śmietanę, pomidora pokrojonego w kostkę, poszatkowaną natkę pietruszki, tuńczyka i doprawiamy sos słodką papryczką. Gotujemy to przez około minutę i wyłączamy gaz, aby sos mógł troszkę zgęstnieć.

Tak przygotowanym sosem nadziewamy nasz makaron i układamy go na talerzu polanym sosem przyrządzonym z posiekanej bazylii i posiekanych orzechów wymieszanych razem w oliwie z oliwek (oczywiście sos doprawiamy).

 

 

 

Pierogi pieczarkowo-serowe w sosie grzybowym.

Mikołaj Kaczmarek

Czas przygotowania potrawy: 45 minut

Składniki:

Ciasto:

  • 70 dag mąki
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 2 jajka,
  • sól

Farsz:

  • 1 kgpieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 opakowanie sera smażonego Top Tomyśl
  • 2 łyżki masła lub margaryna do smażenia
  • sól, pieprz, szczypta Vegety do smaku

Sos grzybowy:

  • 25 ggrzybów suszonych
  • 480 ml wywaru z grzybów
  • 60 gtłuszczu
  • 60 gmaki
  • 120 gśmietany
  • czerwona papryka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotować farsz: cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na złoty kolor na tłuszczu, dodać przetarte na tarce pieczarki, podsmażyć. Dodać ser smażony i przyprawić do smaku.

Przygotować ciasto pierogowe: przesiać mąkę, dodać wrzącą wodę i zarobić ciasto z połową mąki. Dodać jaja, zagnieść i wyrobić ciasto. Formować pierogi, ugotować, podawać z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną.

Ugotować wywar z grzybów, przecedzić, pokroić grzyby w paski.

Sporządzić zasmażkę trzeciego stopnia z tłuszczu i mąki. Rozprowadzić zasmażkę wywarem, zagotować. Dodać pokrojone grzyby, paprykę doprawić do smaku.

 

left-banner1
right-banner