Potrawy warzywne

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem i serem

Paulina Szymkowiak

Czas przygotowania potrawy: 45 minut

Składniki:

Ciasto

  • 3 jaja
  • 3 średnie ziemniaki, obrane i grubo starte
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl posiekanego szczypiorku
  • 2 opakowania – sera smażonego Top Tomyśl
  • sól pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sos:

  • 2 szkl kwaśnej śmietany
  • 1 szkl boczku wysmażonego i pokrojonego w kostkę
  • ½ szkl posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Wymieszać razem jajka, ziemniaki, mąkę oraz ser. Dodać szczypiorek i przyprawy, dobrze wymieszać. Rozgrzać nieco oleju na dużej patelni. Na gorący ojej kłaść ciasto łyżką, smażyć z każdej strony aż placki będą rumiane i chrupiące. Podawać z sosem. Aby przygotować sos należy wymieszać dokładnie wszystkie jego składniki.

 

left-banner1
right-banner