Potrawy z drobiu

Aromatyczne słupki z piersi kurzej w panierce z sera smażonego

Mario Zdera

Czas przygotowania potrawy: ok. 45 minut

Składniki na 1 osobę:

  • pierś kurza 100g
  • mąka pszenna 50g
  • jaja 1 szt.
  • mleko 60 ml
  • ser smażony 4 łyżeczki do herbaty
  • spaghetti 50g
  • świeża bazylia 6 dużych listków
  • oliwa z oliwek 4 łyżki kuchenne
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • olej roślinny

Sposób przygotowania:

Mięso – pierś kurzą kroimy w słupki, delikatnie rozbijamy.

Makaron wrzucamy do gotującej osolonej wody.

Mąkę, jaja, mleko mieszamy razem tworząc masę gęstszą od ciasta naleśnikowego. Do powstałej masy dodajemy ser smażony i mieszamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy sól (według uznania) i szczyptę cukru. Wszystkie składniki mieszamy.

Bazylię drobno szatkujemy i mieszamy razem z oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.

W sporządzonym cieście panierujemy, piersi. Mięso od razu wrzucamy na uprzednio rozgrzaną patelnię z olejem.

Ugotowany makaron po przecedzeniu mieszamy z bazylią i oliwą.

 

left-banner1
right-banner