Potrawy z mięsa

Błyskawiczne Top zraziki

Marlena Słomiana, Adam Smolarek

Czas przygotowania potrawy: 30 minut

Składniki na 5 porcji:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe450 g
  • bułka tarta40 g
  • mleko 125 cm3
  • jajo ½ szt.25 g
  • cebula40 g
  • tłuszcz150 g
  • sól i pieprz do smaku
  • ser smażony z OSM Top-Tomyśl150 g

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, umyć, pokrajać, podsmażyć. Bułkę tartą namoczyć w mleku. Mięso mielone połączyć z cebulą, namoczoną bułką tartą, jajem, przyprawić, wyrobić. Przygotowaną masę wyporcjować, obłożyć nią schłodzony ser smażony uformowany w kulkę o masie30 g. Przygotowane półprodukty obtoczyć w tartej bułce, a następnie usmażyć w dużej ilości tłuszczu. Top zraziki podawać z ziemniakami, oraz surówką z kapusty.

 

 

Jagnięcina nowozelandzka faszerowana suszonym pomidorem i wielkopolskim serem smażonym z kminkiem, podane na duszonych warzywach z pieczonymi ziemniakami z szynką parmeńską i sosem dyniowo-koperkowym.

Górny Krzysztof

Czas przygotowania potrawy: 45 minut

Składniki:

  • jagnięcina nowozelandzka z kością (comber)-140 g
  • pomidor suszony – 1 szt.
  • ser smażony z kminkiem – 50 gr.
  • czosnek, sól, pieprz – 2%
  • oliwa z oliwek – 30 ml
  • Warzywa duszone:
  • groszek cukrowy – 120 gr.
  • cebula czerwona – 30 gr.
  • pomidory koktajlowe – 45 gr.
  • oliwa z oliwek – 30 ml
  • sól, pieprz, zioła – 2 %
  • Sos dyniowo – kminkowy
  • dynia kostka – 100 gr.
  • cebula – 10 gr.
  • czosnek – 5 gr.
  • ser smażony z kminkiem – 30 gr.
  • śmietana 36% – 20 ml
  • sól, pieprz, pietruszka zielona – 2 %

Sposób przygotowania:

Wcześniej zamarynowane mięso w soli, pieprzu i czosnku rozkrajamy przy kości, rozklepujemy i faszerujemy serem smażonym oraz pomidorem suszonym. Następnie zwijamy  je robiąc sakiewkę. Na rozgrzanej oliwie smażymy przygotowane mięso z obu stron. Jagnięcina po usmażeniu trafia do pieca na 15-20 min w temperaturze 170º.

Gdy mięso jest w piecu zabieramy się do przygotowania sosu. Do rondla z rozgrzanym masłem wrzucamy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy dynię, ser i śmietanę. Gdy sos zgęstnieje przyprawiamy go solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy posiekaną pietruszkę.

Czekając aż dynia zmięknie na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę i skrojoną pietruszkę. Po zeszkleniu się cebuli dorzucamy groszek i pomidorki. Gdy warzywa zmiękną przyprawiamy je solą i pieprzem.

Gotowe danie podajemy z pieczonymi ziemniakami z szynką parmeńską.

 

 

Polędwiczki wieprzowe faszerowane z serem smażonym wielkopolskim w asyście sosu pieczarkowego.

Anna Kupka

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

Składniki na 3 porcje:

  • 0,5 kgpolędwiczki wieprzowej
  • 15 dag sera smażonego wielkopolskiego
  • 0,5 dag świeżej bazylii
  • 200g pieczarek
  • sól, pieprz

Dodatki: ziemniaki pieczone oraz bukiet warzyw.

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe rozcinamy do 3/4 grubości i rozbijamy tłuczkiem. Następnie dodajemy przyprawy (sól pieprz) i faszerujemy je serem smażonym wielkopolskim z odrobiną posiekanej drobno świeżej bazylii. Zawijamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Później kroimy ziemniaki w plastry o grubości0,5 cmi smażymy je na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Mrożony bukiet warzyw wrzucamy na rozgrzaną patelnie i czekamy aż się lekko dogotują. Na koniec kroimy pieczarki na cienkie plastry, smażymy na maśle a następnie dodając 2 łyżki śmietany 18%.

 

 

Tostada wołowo-serowa z sałatką pesto aromatyzowana sosem z czarnej porzeczki

Maciej Rudź

Czas przygotowania potrawy: 30 minut

Składniki na 6 porcji:

  • oliwa z oliwek 500ml
  • polędwica wołowa 600g
  • tortilla pszenna 6 szt.
  • duże tortille pszenne 4 szt.
  • ser smażony 200g
  • pomidorki koktajlowe 100g
  • orzechy pinioli 100g
  • oliwki czarne 100g
  • bazylia świeża, estragon świeży, papryczka suszona, natka pietruszki
  • papryczka chilli ¼ szt.
  • sól, pieprz
  • sok z czarnej porzeczki 250ml
  • wino czerwone 100ml
  • masło ½ kostki

Sposób przygotowania:

Rozwałkowany kotlet z polędwicy doprawiamy solą, pieprzem, estragonem i papryczką chilli, nakładamy na tortillę nadzianą serem posmarowaną grubo serem smażonym i zawijamy w rulon zamknięty i smażymy na średnio głębokim tłuszczu.

Pomidorki, oliwki kroimy na połówki, podsmażamy na oliwie orzeszki pinii, dodajemy pomidorki i oliwki, szczyptę soli i pod koniec dodać rukolę i kilka sekund podsmażamy.

Sok z czarnej porzeczki i wino podgrzewamy i redukujemy, dodajemy masło i odstawiamy z gazu.

Z 4 dużych tortilli sporządzić dekorację. Długie, wąskie paski posmarować masłem, a postumenty polać roztopionym masłem z suszoną papryczką i natką pietruszki. Wysuszyć w piekarniku.

Na postumentach układać dekoracyjnie przygotowane serowe tortille, polać sosem z czarnej porzeczki, podawać z ciepłą sałatką.

 

 

left-banner1
right-banner