Przepisy

Potrawy z mięsa

Błyskawiczne Top zraziki

Marlena Słomiana, Adam Smolarek

Czas przygotowania potrawy: 30 minut

Składniki na 5 porcji:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe450 g
  • bułka tarta40 g
  • mleko 125 cm3
  • jajo ½ szt.25 g
  • cebula40 g
  • tłuszcz150 g
  • sól i pieprz do smaku
  • ser smażony z OSM Top-Tomyśl150 g

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, umyć, pokrajać, podsmażyć. Bułkę tartą namoczyć w mleku. Mięso mielone połączyć z cebulą, namoczoną bułką tartą, jajem, przyprawić, wyrobić. Przygotowaną masę wyporcjować, obłożyć nią schłodzony ser smażony uformowany w kulkę o masie30 g. Przygotowane półprodukty obtoczyć w tartej bułce, a następnie usmażyć w dużej ilości tłuszczu. Top zraziki podawać z ziemniakami, oraz surówką z kapusty.

 

 

Jagnięcina nowozelandzka faszerowana suszonym pomidorem i wielkopolskim serem smażonym z kminkiem, podane na duszonych warzywach z pieczonymi ziemniakami z szynką parmeńską i sosem dyniowo-koperkowym.

Górny Krzysztof

Czas przygotowania potrawy: 45 minut

Składniki:

  • jagnięcina nowozelandzka z kością (comber)-140 g
  • pomidor suszony – 1 szt.
  • ser smażony z kminkiem – 50 gr.
  • czosnek, sól, pieprz – 2%
  • oliwa z oliwek – 30 ml
  • Warzywa duszone:
  • groszek cukrowy – 120 gr.
  • cebula czerwona – 30 gr.
  • pomidory koktajlowe – 45 gr.
  • oliwa z oliwek – 30 ml
  • sól, pieprz, zioła – 2 %
  • Sos dyniowo – kminkowy
  • dynia kostka – 100 gr.
  • cebula – 10 gr.
  • czosnek – 5 gr.
  • ser smażony z kminkiem – 30 gr.
  • śmietana 36% – 20 ml
  • sól, pieprz, pietruszka zielona – 2 %

Sposób przygotowania:

Wcześniej zamarynowane mięso w soli, pieprzu i czosnku rozkrajamy przy kości, rozklepujemy i faszerujemy serem smażonym oraz pomidorem suszonym. Następnie zwijamy  je robiąc sakiewkę. Na rozgrzanej oliwie smażymy przygotowane mięso z obu stron. Jagnięcina po usmażeniu trafia do pieca na 15-20 min w temperaturze 170º.

Gdy mięso jest w piecu zabieramy się do przygotowania sosu. Do rondla z rozgrzanym masłem wrzucamy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy dynię, ser i śmietanę. Gdy sos zgęstnieje przyprawiamy go solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy posiekaną pietruszkę.

Czekając aż dynia zmięknie na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę i skrojoną pietruszkę. Po zeszkleniu się cebuli dorzucamy groszek i pomidorki. Gdy warzywa zmiękną przyprawiamy je solą i pieprzem.

Gotowe danie podajemy z pieczonymi ziemniakami z szynką parmeńską.

 

 

Polędwiczki wieprzowe faszerowane z serem smażonym wielkopolskim w asyście sosu pieczarkowego.

Anna Kupka

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

Składniki na 3 porcje:

  • 0,5 kgpolędwiczki wieprzowej
  • 15 dag sera smażonego wielkopolskiego
  • 0,5 dag świeżej bazylii
  • 200g pieczarek
  • sól, pieprz

Dodatki: ziemniaki pieczone oraz bukiet warzyw.

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe rozcinamy do 3/4 grubości i rozbijamy tłuczkiem. Następnie dodajemy przyprawy (sól pieprz) i faszerujemy je serem smażonym wielkopolskim z odrobiną posiekanej drobno świeżej bazylii. Zawijamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Później kroimy ziemniaki w plastry o grubości0,5 cmi smażymy je na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Mrożony bukiet warzyw wrzucamy na rozgrzaną patelnie i czekamy aż się lekko dogotują. Na koniec kroimy pieczarki na cienkie plastry, smażymy na maśle a następnie dodając 2 łyżki śmietany 18%.

 

 

Tostada wołowo-serowa z sałatką pesto aromatyzowana sosem z czarnej porzeczki

Maciej Rudź

Czas przygotowania potrawy: 30 minut

Składniki na 6 porcji:

  • oliwa z oliwek 500ml
  • polędwica wołowa 600g
  • tortilla pszenna 6 szt.
  • duże tortille pszenne 4 szt.
  • ser smażony 200g
  • pomidorki koktajlowe 100g
  • orzechy pinioli 100g
  • oliwki czarne 100g
  • bazylia świeża, estragon świeży, papryczka suszona, natka pietruszki
  • papryczka chilli ¼ szt.
  • sól, pieprz
  • sok z czarnej porzeczki 250ml
  • wino czerwone 100ml
  • masło ½ kostki

Sposób przygotowania:

Rozwałkowany kotlet z polędwicy doprawiamy solą, pieprzem, estragonem i papryczką chilli, nakładamy na tortillę nadzianą serem posmarowaną grubo serem smażonym i zawijamy w rulon zamknięty i smażymy na średnio głębokim tłuszczu.

Pomidorki, oliwki kroimy na połówki, podsmażamy na oliwie orzeszki pinii, dodajemy pomidorki i oliwki, szczyptę soli i pod koniec dodać rukolę i kilka sekund podsmażamy.

Sok z czarnej porzeczki i wino podgrzewamy i redukujemy, dodajemy masło i odstawiamy z gazu.

Z 4 dużych tortilli sporządzić dekorację. Długie, wąskie paski posmarować masłem, a postumenty polać roztopionym masłem z suszoną papryczką i natką pietruszki. Wysuszyć w piekarniku.

Na postumentach układać dekoracyjnie przygotowane serowe tortille, polać sosem z czarnej porzeczki, podawać z ciepłą sałatką.

 

 

Potrawy z drobiu

Aromatyczne słupki z piersi kurzej w panierce z sera smażonego

Mario Zdera

Czas przygotowania potrawy: ok. 45 minut

Składniki na 1 osobę:

  • pierś kurza 100g
  • mąka pszenna 50g
  • jaja 1 szt.
  • mleko 60 ml
  • ser smażony 4 łyżeczki do herbaty
  • spaghetti 50g
  • świeża bazylia 6 dużych listków
  • oliwa z oliwek 4 łyżki kuchenne
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • olej roślinny

Sposób przygotowania:

Mięso – pierś kurzą kroimy w słupki, delikatnie rozbijamy.

Makaron wrzucamy do gotującej osolonej wody.

Mąkę, jaja, mleko mieszamy razem tworząc masę gęstszą od ciasta naleśnikowego. Do powstałej masy dodajemy ser smażony i mieszamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy sól (według uznania) i szczyptę cukru. Wszystkie składniki mieszamy.

Bazylię drobno szatkujemy i mieszamy razem z oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.

W sporządzonym cieście panierujemy, piersi. Mięso od razu wrzucamy na uprzednio rozgrzaną patelnię z olejem.

Ugotowany makaron po przecedzeniu mieszamy z bazylią i oliwą.

 

 

 

Potrawy z ryb

Serowy łosoś z w sosie serowo kaparowym podawany z sałatką wiosenną z sosem winegret

Arkadiusz Wasiewicz

Czas przygotowania potrawy: ok. 25 minut

Sposób przygotowania:

Łososia doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, przyprawą do grilla i bazylią lub oregano. łososia smażymy na tłuszczu najlepiej pod przykrywką.

W małym garnku rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy ser smażony ok 2, 3 łyżek.

Ser smażymy do momentu roztopienia doprawiamy szczyptą białego pieprzu.

Sos kaparowy: kapary podsmażamy, dodajemy śmietankę 18% lub 12% dodajemy trochę soli i białego pieprzu, pół łyżeczki soku z cytryny, i dodajemy ser w celu uzyskania lepszego smaku i konsystencji. Łososia wykładamy na talerz polewamy roztopionym serem sosem serowo kaparowy polewamy łososia na około.

Sałatka wiosenna z sosem winegret:

Pomidor, rzodkiewka, ogórek, sałata lodowa lub dekoracyjna (maślana), pietruszka można też dodatkowo dodać winogrono. Wszystkie składniki mieszamy z sosem winegret, dodajemy pieprz, sól i sok z cytryny.

 

 

 

Potrawy mączne

Kuleczki ryżowo-serowe

Mikołaj Sobkowiak

Czas przygotowania potrawy: 45 minut

Składniki:

  • 50 dag ryżu
  • 2 jajka
  • 6 łyżek masła
  • ser smażony Top Tomyśl
  • sól, pieprz, Vegeta
  • panierka: roztrzepane jajko, bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować, odcedzić. Dodać jaja, masło, trochę sera, doprawić do smaku. Z masy ryżowej uformować kuleczki, nadziać serem smażonym. Kulki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć porcjami w głębokim tłuszczu.

 

Muszelki z sosem wielkopolskim

Damian Radomski

Czas przygotowania potrawy: 25minut

Składniki:

  • 10 dag makaronu (najlepiej jakieś spore muszelki)
  • 1 łyżka sera wielkopolskiego smażnego
  • 1 lub 1-5 łyżka śmietany (18%)
  • pół garści sera żółtego (rodzaj dobieramy według uznania)
  • 1 łyżka tuńczyka w sosie własnym
  • pół pomidora średniej wielkości
  • kilka gałązek natki z pietruszki
  • sól, słodka papryczka (ewentualnie pieprz) do smaku
  • kilka gałązek bazylii
  • 3 orzechy ziemne
  • kilka kropel oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Obydwa rodzaje sera topimy na maśle na patelni, dodajemy śmietanę, pomidora pokrojonego w kostkę, poszatkowaną natkę pietruszki, tuńczyka i doprawiamy sos słodką papryczką. Gotujemy to przez około minutę i wyłączamy gaz, aby sos mógł troszkę zgęstnieć.

Tak przygotowanym sosem nadziewamy nasz makaron i układamy go na talerzu polanym sosem przyrządzonym z posiekanej bazylii i posiekanych orzechów wymieszanych razem w oliwie z oliwek (oczywiście sos doprawiamy).

 

 

 

Pierogi pieczarkowo-serowe w sosie grzybowym.

Mikołaj Kaczmarek

Czas przygotowania potrawy: 45 minut

Składniki:

Ciasto:

  • 70 dag mąki
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 2 jajka,
  • sól

Farsz:

  • 1 kgpieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 opakowanie sera smażonego Top Tomyśl
  • 2 łyżki masła lub margaryna do smażenia
  • sól, pieprz, szczypta Vegety do smaku

Sos grzybowy:

  • 25 ggrzybów suszonych
  • 480 ml wywaru z grzybów
  • 60 gtłuszczu
  • 60 gmaki
  • 120 gśmietany
  • czerwona papryka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotować farsz: cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na złoty kolor na tłuszczu, dodać przetarte na tarce pieczarki, podsmażyć. Dodać ser smażony i przyprawić do smaku.

Przygotować ciasto pierogowe: przesiać mąkę, dodać wrzącą wodę i zarobić ciasto z połową mąki. Dodać jaja, zagnieść i wyrobić ciasto. Formować pierogi, ugotować, podawać z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną.

Ugotować wywar z grzybów, przecedzić, pokroić grzyby w paski.

Sporządzić zasmażkę trzeciego stopnia z tłuszczu i mąki. Rozprowadzić zasmażkę wywarem, zagotować. Dodać pokrojone grzyby, paprykę doprawić do smaku.

 

 

 

Potrawy warzywne

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem i serem

Paulina Szymkowiak

Czas przygotowania potrawy: 45 minut

Składniki:

Ciasto

  • 3 jaja
  • 3 średnie ziemniaki, obrane i grubo starte
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl posiekanego szczypiorku
  • 2 opakowania – sera smażonego Top Tomyśl
  • sól pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sos:

  • 2 szkl kwaśnej śmietany
  • 1 szkl boczku wysmażonego i pokrojonego w kostkę
  • ½ szkl posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Wymieszać razem jajka, ziemniaki, mąkę oraz ser. Dodać szczypiorek i przyprawy, dobrze wymieszać. Rozgrzać nieco oleju na dużej patelni. Na gorący ojej kłaść ciasto łyżką, smażyć z każdej strony aż placki będą rumiane i chrupiące. Podawać z sosem. Aby przygotować sos należy wymieszać dokładnie wszystkie jego składniki.

 

 

 

Zupy

Zupa serowa ze szczypiorkiem

Patrycja Anna Osiewała

Czas przygotowania potrawy: 45 minut

Składniki:

  • 8 łyżek masła
  • ½ szklanki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ½ szklanki mąki
  • 4 szklanki rosołu z kurczaka
  • 4 szklanki gęstej śmietany
  • 1 opakowanie sera smażonego Top – Tomyśl
  • sól, pieprz, Vegeta

Sposób przygotowania:

Rozgrzać masło w rondlu, dodać szczypiorek i natkę pietruszki, lekko podsmażyć.

Oprószyć mąkę i zasmażyć nie rumieniąc. Wlać rosół i śmietanę, doprowadzić do wrzenia;

zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 10 minut.

Dodać ser smażony i gotować jeszcze przez 5 minut.

 

 

Sałatki

Impresja serowa z brokułami w różowym sosie

Magdalena Hałgas, Izabela Portka

Czas przygotowania potrawy: 30 minut

Składniki:

  • wielkopolski ser smażony 1 op.
  • brokuł 1 szt
  • jaja 4 szt
  • ogórki kiszone 4 szt
  • kukurydza 1 puszka
  • zielona pietruszka 1 pęczek
  • keczup 4 łyżki
  • majonez 4 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wielkopolski ser smażony schłodzić i pokroić w kostkę. Brokuł oczyścić , opłukać i obgotować w lekko osolonej wodzie przez 3 min. Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę.

Składniki układać warstwowo w szklanej salaterce w następującej kolejności:

  • lekko ciepły brokuł,
  • wielkopolski ser smażony,
  • kukurydza,
  • ogórki kiszone
  • wielkopolski ser smażony
  • jaja

Sos:

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, połączyć z majonezem i keczupem, dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Sałatkę polać różowym sosem i posypać zieloną pietruszką.

left-banner1
right-banner