Sałatki

Impresja serowa z brokułami w różowym sosie

Magdalena Hałgas, Izabela Portka

Czas przygotowania potrawy: 30 minut

Składniki:

  • wielkopolski ser smażony 1 op.
  • brokuł 1 szt
  • jaja 4 szt
  • ogórki kiszone 4 szt
  • kukurydza 1 puszka
  • zielona pietruszka 1 pęczek
  • keczup 4 łyżki
  • majonez 4 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wielkopolski ser smażony schłodzić i pokroić w kostkę. Brokuł oczyścić , opłukać i obgotować w lekko osolonej wodzie przez 3 min. Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę.

Składniki układać warstwowo w szklanej salaterce w następującej kolejności:

  • lekko ciepły brokuł,
  • wielkopolski ser smażony,
  • kukurydza,
  • ogórki kiszone
  • wielkopolski ser smażony
  • jaja

Sos:

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, połączyć z majonezem i keczupem, dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Sałatkę polać różowym sosem i posypać zieloną pietruszką.

 

left-banner1
right-banner