Przepisy kulinarne
Od lat słyniemy z jakości i smaku naszych produktów, dlatego chcielibyśmy zaprezentować sposoby na ich wykorzystanie w kuchni. Zapraszamy do zapoznania się z poniższą bazą przepisów kulinarnych nadesłanych przez klientów, którzy zechcieli podzielić się z innymi swoimi ulubionymi potrawami z ryb, mięs, warzyw. Dla siebie znajdą również coś smakosze dań mącznych, zup oraz sałatek. Mamy nadzieję, że kolekcja przepisów zachęci państwa do wypróbowania nowych potraw i zainspiruje do eksperymentowania w kuchni. Życzymy smacznego!
Potrawy z mięsa
Marlena Słomiana, Adam Smolarek
Czas przygotowania potrawy: 30 minut
Składniki na 5 porcji:
- mięso mielone wieprzowo-wołowe450 g
- bułka tarta40 g
- mleko 125 cm3
- jajo ½ szt.25 g
- cebula40 g
- tłuszcz150 g
- sól i pieprz do smaku
- ser smażony z OSM Top-Tomyśl150 g
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, umyć, pokrajać, podsmażyć. Bułkę tartą namoczyć w mleku. Mięso mielone połączyć z cebulą, namoczoną bułką tartą, jajem, przyprawić, wyrobić. Przygotowaną masę wyporcjować, obłożyć nią schłodzony ser smażony uformowany w kulkę o masie30 g. Przygotowane półprodukty obtoczyć w tartej bułce, a następnie usmażyć w dużej ilości tłuszczu. Top zraziki podawać z ziemniakami, oraz surówką z kapusty.
Jagnięcina nowozelandzka faszerowana suszonym pomidorem i wielkopolskim serem smażonym z kminkiem, podane na duszonych warzywach z pieczonymi ziemniakami z szynką parmeńską i sosem dyniowo-koperkowym.
Górny Krzysztof
Czas przygotowania potrawy: 45 minut
Składniki:
- jagnięcina nowozelandzka z kością (comber)-140 g
- pomidor suszony – 1 szt.
- ser smażony z kminkiem – 50 gr.
- czosnek, sól, pieprz – 2%
- oliwa z oliwek – 30 ml
- Warzywa duszone:
- groszek cukrowy – 120 gr.
- cebula czerwona – 30 gr.
- pomidory koktajlowe – 45 gr.
- oliwa z oliwek – 30 ml
- sól, pieprz, zioła – 2 %
- Sos dyniowo – kminkowy
- dynia kostka – 100 gr.
- cebula – 10 gr.
- czosnek – 5 gr.
- ser smażony z kminkiem – 30 gr.
- śmietana 36% – 20 ml
- sól, pieprz, pietruszka zielona – 2 %
Sposób przygotowania:
Wcześniej zamarynowane mięso w soli, pieprzu i czosnku rozkrajamy przy kości, rozklepujemy i faszerujemy serem smażonym oraz pomidorem suszonym. Następnie zwijamy je robiąc sakiewkę. Na rozgrzanej oliwie smażymy przygotowane mięso z obu stron. Jagnięcina po usmażeniu trafia do pieca na 15-20 min w temperaturze 170º.
Gdy mięso jest w piecu zabieramy się do przygotowania sosu. Do rondla z rozgrzanym masłem wrzucamy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy dynię, ser i śmietanę. Gdy sos zgęstnieje przyprawiamy go solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy posiekaną pietruszkę.
Czekając aż dynia zmięknie na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę i skrojoną pietruszkę. Po zeszkleniu się cebuli dorzucamy groszek i pomidorki. Gdy warzywa zmiękną przyprawiamy je solą i pieprzem.
Gotowe danie podajemy z pieczonymi ziemniakami z szynką parmeńską.
Polędwiczki wieprzowe faszerowane z serem smażonym wielkopolskim w asyście sosu pieczarkowego
Anna Kupka
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
Składniki na 3 porcje:
- 0,5 kgpolędwiczki wieprzowej
- 15 dag sera smażonego wielkopolskiego
- 0,5 dag świeżej bazylii
- 200g pieczarek
- sól, pieprz
Dodatki: ziemniaki pieczone oraz bukiet warzyw.
Sposób przygotowania:
Polędwiczki wieprzowe rozcinamy do 3/4 grubości i rozbijamy tłuczkiem. Następnie dodajemy przyprawy (sól pieprz) i faszerujemy je serem smażonym wielkopolskim z odrobiną posiekanej drobno świeżej bazylii. Zawijamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Później kroimy ziemniaki w plastry o grubości0,5 cmi smażymy je na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Mrożony bukiet warzyw wrzucamy na rozgrzaną patelnie i czekamy aż się lekko dogotują. Na koniec kroimy pieczarki na cienkie plastry, smażymy na maśle a następnie dodając 2 łyżki śmietany 18%.
Tostada wołowo-serowa z sałatką pesto aromatyzowana sosem z czarnej porzeczki
Maciej Rudź
Czas przygotowania potrawy: 30 minut
Składniki na 6 porcji:
- oliwa z oliwek 500ml
- polędwica wołowa 600g
- tortilla pszenna 6 szt.
- duże tortille pszenne 4 szt.
- ser smażony 200g
- pomidorki koktajlowe 100g
- orzechy pinioli 100g
- oliwki czarne 100g
- bazylia świeża, estragon świeży, papryczka suszona, natka pietruszki
- papryczka chilli ¼ szt.
- sól, pieprz
- sok z czarnej porzeczki 250ml
- wino czerwone 100ml
- masło ½ kostki
Sposób przygotowania:
Rozwałkowany kotlet z polędwicy doprawiamy solą, pieprzem, estragonem i papryczką chilli, nakładamy na tortillę nadzianą serem posmarowaną grubo serem smażonym i zawijamy w rulon zamknięty i smażymy na średnio głębokim tłuszczu.
Pomidorki, oliwki kroimy na połówki, podsmażamy na oliwie orzeszki pinii, dodajemy pomidorki i oliwki, szczyptę soli i pod koniec dodać rukolę i kilka sekund podsmażamy.
Sok z czarnej porzeczki i wino podgrzewamy i redukujemy, dodajemy masło i odstawiamy z gazu.
Z 4 dużych tortilli sporządzić dekorację. Długie, wąskie paski posmarować masłem, a postumenty polać roztopionym masłem z suszoną papryczką i natką pietruszki. Wysuszyć w piekarniku.
Na postumentach układać dekoracyjnie przygotowane serowe tortille, polać sosem z czarnej porzeczki, podawać z ciepłą sałatką.
Potrawy z drobiu
Aromatyczne słupki z piersi kurzej w panierce z sera smażonego
Mario Zdera
Czas przygotowania potrawy: ok. 45 minut
Składniki na 1 osobę:
- pierś kurza 100g
- mąka pszenna 50g
- jaja 1 szt.
- mleko 60 ml
- ser smażony 4 łyżeczki do herbaty
- spaghetti 50g
- świeża bazylia 6 dużych listków
- oliwa z oliwek 4 łyżki kuchenne
- sól, pieprz, cukier do smaku
- olej roślinny
Sposób przygotowania:
Mięso – pierś kurzą kroimy w słupki, delikatnie rozbijamy.
Makaron wrzucamy do gotującej osolonej wody.
Mąkę, jaja, mleko mieszamy razem tworząc masę gęstszą od ciasta naleśnikowego. Do powstałej masy dodajemy ser smażony i mieszamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy sól (według uznania) i szczyptę cukru. Wszystkie składniki mieszamy.
Bazylię drobno szatkujemy i mieszamy razem z oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
W sporządzonym cieście panierujemy, piersi. Mięso od razu wrzucamy na uprzednio rozgrzaną patelnię z olejem.
Ugotowany makaron po przecedzeniu mieszamy z bazylią i oliwą.
Potrawy z ryb
Serowy łosoś z w sosie serowo kaparowym podawany z sałatką wiosenną z sosem winegret
Arkadiusz Wasiewicz
Czas przygotowania potrawy: ok. 25 minut
Sposób przygotowania:
Łososia doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, przyprawą do grilla i bazylią lub oregano. łososia smażymy na tłuszczu najlepiej pod przykrywką.
W małym garnku rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy ser smażony ok 2, 3 łyżek.
Ser smażymy do momentu roztopienia doprawiamy szczyptą białego pieprzu.
Sos kaparowy: kapary podsmażamy, dodajemy śmietankę 18% lub 12% dodajemy trochę soli i białego pieprzu, pół łyżeczki soku z cytryny, i dodajemy ser w celu uzyskania lepszego smaku i konsystencji. Łososia wykładamy na talerz polewamy roztopionym serem sosem serowo kaparowy polewamy łososia na około.
Sałatka wiosenna z sosem winegret:
Pomidor, rzodkiewka, ogórek, sałata lodowa lub dekoracyjna (maślana), pietruszka można też dodatkowo dodać winogrono. Wszystkie składniki mieszamy z sosem winegret, dodajemy pieprz, sól i sok z cytryny.
Potrawy mączne
Mikołaj Sobkowiak
Czas przygotowania potrawy: 45 minut
Składniki:
- 50 dag ryżu
- 2 jajka
- 6 łyżek masła
- ser smażony Top Tomyśl
- sól, pieprz, Vegeta
- panierka: roztrzepane jajko, bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować, odcedzić. Dodać jaja, masło, trochę sera, doprawić do smaku. Z masy ryżowej uformować kuleczki, nadziać serem smażonym. Kulki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć porcjami w głębokim tłuszczu.
Muszelki z sosem wielkopolskim
Damian Radomski
Czas przygotowania potrawy: 25minut
Składniki:
- 10 dag makaronu (najlepiej jakieś spore muszelki)
- 1 łyżka sera wielkopolskiego smażnego
- 1 lub 1-5 łyżka śmietany (18%)
- pół garści sera żółtego (rodzaj dobieramy według uznania)
- 1 łyżka tuńczyka w sosie własnym
- pół pomidora średniej wielkości
- kilka gałązek natki z pietruszki
- sól, słodka papryczka (ewentualnie pieprz) do smaku
- kilka gałązek bazylii
- 3 orzechy ziemne
- kilka kropel oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Obydwa rodzaje sera topimy na maśle na patelni, dodajemy śmietanę, pomidora pokrojonego w kostkę, poszatkowaną natkę pietruszki, tuńczyka i doprawiamy sos słodką papryczką. Gotujemy to przez około minutę i wyłączamy gaz, aby sos mógł troszkę zgęstnieć.
Tak przygotowanym sosem nadziewamy nasz makaron i układamy go na talerzu polanym sosem przyrządzonym z posiekanej bazylii i posiekanych orzechów wymieszanych razem w oliwie z oliwek (oczywiście sos doprawiamy).
Pierogi pieczarkowo-serowe w sosie grzybowym.
Mikołaj Kaczmarek
Czas przygotowania potrawy: 45 minut
Składniki:
Ciasto:
- 70 dag mąki
- 2/3 szklanki gorącej wody
- 2 jajka,
- sól
Farsz:
- 1 kgpieczarek
- 1 duża cebula
- 2 opakowanie sera smażonego Top Tomyśl
- 2 łyżki masła lub margaryna do smażenia
- sól, pieprz, szczypta Vegety do smaku
Sos grzybowy:
- 25 ggrzybów suszonych
- 480 ml wywaru z grzybów
- 60 gtłuszczu
- 60 gmaki
- 120 gśmietany
- czerwona papryka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotować farsz: cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na złoty kolor na tłuszczu, dodać przetarte na tarce pieczarki, podsmażyć. Dodać ser smażony i przyprawić do smaku.
Przygotować ciasto pierogowe: przesiać mąkę, dodać wrzącą wodę i zarobić ciasto z połową mąki. Dodać jaja, zagnieść i wyrobić ciasto. Formować pierogi, ugotować, podawać z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną.
Ugotować wywar z grzybów, przecedzić, pokroić grzyby w paski.
Sporządzić zasmażkę trzeciego stopnia z tłuszczu i mąki. Rozprowadzić zasmażkę wywarem, zagotować. Dodać pokrojone grzyby, paprykę doprawić do smaku.
Potrawy warzywne
Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem i serem
Paulina Szymkowiak
Czas przygotowania potrawy: 45 minut
Składniki:
Ciasto
- 3 jaja
- 3 średnie ziemniaki, obrane i grubo starte
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szkl posiekanego szczypiorku
- 2 opakowania – sera smażonego Top Tomyśl
- sól pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sos:
- 2 szkl kwaśnej śmietany
- 1 szkl boczku wysmażonego i pokrojonego w kostkę
- ½ szkl posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Wymieszać razem jajka, ziemniaki, mąkę oraz ser. Dodać szczypiorek i przyprawy, dobrze wymieszać. Rozgrzać nieco oleju na dużej patelni. Na gorący ojej kłaść ciasto łyżką, smażyć z każdej strony aż placki będą rumiane i chrupiące. Podawać z sosem. Aby przygotować sos należy wymieszać dokładnie wszystkie jego składniki.
Zupy
Patrycja Anna Osiewała
Czas przygotowania potrawy: 45 minut
Składniki:
- 8 łyżek masła
- ½ szklanki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ½ szklanki mąki
- 4 szklanki rosołu z kurczaka
- 4 szklanki gęstej śmietany
- 1 opakowanie sera smażonego Top – Tomyśl
- sól, pieprz, Vegeta
Sposób przygotowania:
Rozgrzać masło w rondlu, dodać szczypiorek i natkę pietruszki, lekko podsmażyć.
Oprószyć mąkę i zasmażyć nie rumieniąc. Wlać rosół i śmietanę, doprowadzić do wrzenia;
zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
Dodać ser smażony i gotować jeszcze przez 5 minut.
Sałatki
Impresja serowa z brokułami w różowym sosie
Magdalena Hałgas, Izabela Portka
Czas przygotowania potrawy: 30 minut
Składniki:
- wielkopolski ser smażony 1 op.
- brokuł 1 szt
- jaja 4 szt
- ogórki kiszone 4 szt
- kukurydza 1 puszka
- zielona pietruszka 1 pęczek
- keczup 4 łyżki
- majonez 4 łyżki
- czosnek 3 ząbki
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wielkopolski ser smażony schłodzić i pokroić w kostkę. Brokuł oczyścić , opłukać i obgotować w lekko osolonej wodzie przez 3 min. Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę.
Składniki układać warstwowo w szklanej salaterce w następującej kolejności:
- lekko ciepły brokuł,
- wielkopolski ser smażony,
- kukurydza,
- ogórki kiszone
- wielkopolski ser smażony
- jaja
Sos:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, połączyć z majonezem i keczupem, dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Sałatkę polać różowym sosem i posypać zieloną pietruszką.